Z radością informujemy, że Dziekan Wydziału Nauk Społecznych w Bartoszycach, Pani Agnieszka WALENTYNOWICZ 12 października br. obroniła pracę doktorską.
Przewód został otwarty w Katedrze i Klinice Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych na Wydziale Lekarskim II Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego pt. „Postawy i wybrane zachowania względem żywienia u osób w okresie późnej adolescencji i wczesnej dorosłości. Badanie przekrojowe.”
Obrona odbyła się pod przewodnictwem prof. dra hab. Piotra EDERA, ponadto obecni byli również:
dr hab. Ewa MISTERSKA prof. WSB – promotor
prof. dr hab. Agnieszka DOBROWOLSKA
dr hab. Iwona KRELA-KAŹMIERCZAK prof. UMP
dr hab. Dorota ŁOJKO prof. UZ
prof. dr hab. Ewa MOJS
dr hab. Rafał WÓJCIAK
dr hab. Joanna KOBZA – Recenzentka
dr hab. Grażyna BARTKOWIAK prof. AMW – Recenzentka
Absolwentka Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie, gdzie ukończyła studia inżynierskie na kierunku Towaroznawstwo, specjalność: kontrola i sterowanie jakością w gospodarce żywnościowej. Tematem pracy inżynierskiej była „Percepcja konsumencka jakości słodyczy o obniżonej kaloryczności”. Studia magisterskie ukończyła na kierunku Towaroznawstwo, specjalność: jakość żywności i obrót towarem. Podczas pisania pracy magisterskiej zajmowała się badaniem zawartości polichlorowanych bifenyli w wybranych produktach rynkowych.
Ukończyła studia podyplomowe na kierunku Bezpieczeństwo i higiena pracy z metodyką oraz Menadżer BHP z metodyką, jak również Podyplomowe Niestacjonarne Studium Metodologii Badań Naukowych na Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Aktualnie jest uczestnikiem studiów podyplomowych na kierunku Rolnictwo.
W Wyższej Szkole Bezpieczeństwa pracuje od stycznia 2015 roku. Do września 2016 roku kierowała dziekanatem. Od października 2016 roku była prodziekanem a następnie dziekanem Wydziału.
Zainteresowania naukowe i zawodowe dotyczą następujących obszarów: bezpieczeństwo w żywności i żywieniu, psychologia żywienia i odżywiania się, zaburzenia odżywiania, bezpieczeństwo i higiena pracy.
Prywatnie miłośniczka zwierząt, podróżowania oraz wszelkiej aktywności na świeżym powietrzu, a od niedawna miłośniczka sportów ekstremalnych oraz biegania. W wolnych chwilach czyta literaturę opartą na faktach oraz zajmuje się rękodziełem.
Publikacje:
- Walentynowicz A., Badanie zawartości polichlorowanych bifenyli w wybranych produktach rynkowych, W: Bezpieczeństwo zdrowotne, ujęcie interdyscyplinarne. Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu – szanse i zagrożenia”, t. 2, Pod redakcją: Marek H., Zduniak A., Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa w Poznaniu, 2015, 97-112.
- Walentynowicz A., Percepcja konsumencka jakości słodyczy o obniżonej kaloryczności w latach 2011-2016, W: Bezpieczeństwo zdrowotne, ujęcie interdyscyplinarne. Bezpieczeństwo w perspektywie następnych pokoleń – zdrowe życie, dorastanie i starzenie się t. 2, Pod redakcją: Mruczyk K., Pytliński A., Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa w Poznaniu, 2016, 89-106.
- Walentynowicz A., Majchrzak N., Marek H., Kultura pokoju. Kultura relacji z perspektywy środowisk, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa w Poznaniu, 2017. 2017
- Walentynowicz A., Zjawisko karoshi (śmierć z przepracowania) jako skrajny wymiar pracoholizmu, Przegląd Naukowo-Metodyczny. Edukacja dla Bezpieczeństwa, 2019, 2, 419-425.
Konferencje:
- II Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Kultura pokoju. Kultura relacji z perspektywy środowisk” (2017 r.) – członek komitetu organizacyjnego.
- III Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Kultura pokoju. Kultura dialogu. Dialog w kulturze” (2018 r.) członek komitetu organizacyjnego – członek komitetu organizacyjnego.
- Międzynarodowa Naukowo-Praktyczna Konferencja Studencka pt. „Potencjał badawczy i inicjatywa młodzieżowa w warunkach innowacyjnego rozwoju społeczeństwa (2018 r. – Polesk) – członek komitetu organizacyjnego.
- VII Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Bezpieczeństwo zdrowotne – ujęcie interdyscyplinarne. Edukacja zdrowotna, profilaktyka zdrowotna i promocja zdrowia” (2019 r.) – członek komitetu organizacyjnego.
- IV Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Kultura pokoju. Kultura sieci” (2019 r.). – zastępca przewodniczącej komitetu organizacyjnego.
- V Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Kultura pokoju. Kultura słowa” (2020 r.). – przewodnicząca komitetu organizacyjnego.
- II Międzynarodowa Naukowo-Praktyczna Konferencja Studencka „Innowacyjne myślenie i naukowe poszukiwanie młodzieży studenckiej w procesie modernizacji nowoczesnego systemu edukacji” (2019 r. – Polesk) – członek komitetu naukowego.
Wygłoszone referaty:
- Percepcja konsumencka jakości słodyczy o obniżonej kaloryczności w latach 2011-2016 (2016 r.) – III Międzynarodowa Konferencja Naukowa Bezpieczeństwo Zdrowotne – ujęcie interdyscyplinarne pt. „Bezpieczeństwo w perspektywie następnych pokoleń – zdrowe życie, dorastanie i starzenie się”
- Zjawisko karoshi skrajnym efektem pracoholizmu (2017 r.) – IV Międzynarodowa Konferencja Naukowa Bezpieczeństwo Zdrowotne – ujęcie interdyscyplinarne pt. „Rozpoznanie, profilaktyka, i leczenie uzależnień jako element polityki prozdrowotnej”
- Znaczenie mowy ciała w budowaniu relacji międzyludzkich (2017 r.) – II Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Kultura Pokoju” pt. „Kultura relacji z perspektywy środowisk”
- Światowy terroryzm a zagrożenie ekologiczne (2017 r.) – XIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Edukacja dla bezpieczeństwa” pt. „Terroryzm – społeczne zagrożenie i edukacyjne wyzwanie”