Obrona pracy doktorskiej Pani mgr inż. Agnieszki Walentynowicz

Z radością informujemy, że Dziekan Wydziału Nauk Społecznych w Bartoszycach, Pani Agnieszka WALENTYNOWICZ 12 października br. obroniła pracę doktorską.

 

Przewód został otwarty w Katedrze i Klinice Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych na Wydziale Lekarskim II Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego pt. „Postawy i wybrane zachowania względem żywienia u osób w okresie późnej adolescencji i wczesnej dorosłości. Badanie przekrojowe.”

 

Obrona odbyła się pod przewodnictwem prof. dra hab. Piotra EDERA, ponadto obecni byli również:

dr hab. Ewa MISTERSKA prof. WSB – promotor

prof. dr hab. Agnieszka DOBROWOLSKA

dr hab. Iwona KRELA-KAŹMIERCZAK prof. UMP

dr hab. Dorota ŁOJKO prof. UZ

prof. dr hab. Ewa MOJS

dr hab. Rafał WÓJCIAK

dr hab. Joanna KOBZA – Recenzentka

dr hab. Grażyna BARTKOWIAK prof. AMW – Recenzentka

Absolwentka Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie, gdzie ukończyła studia inżynierskie na kierunku Towaroznawstwo, specjalność: kontrola i sterowanie jakością w gospodarce żywnościowej. Tematem pracy inżynierskiej była „Percepcja konsumencka jakości słodyczy o obniżonej kaloryczności”. Studia magisterskie ukończyła na kierunku Towaroznawstwo, specjalność: jakość żywności i obrót towarem. Podczas pisania pracy magisterskiej zajmowała się badaniem zawartości polichlorowanych bifenyli w wybranych produktach rynkowych.

Ukończyła studia podyplomowe na kierunku Bezpieczeństwo i higiena pracy z metodyką oraz Menadżer BHP z metodyką, jak również Podyplomowe Niestacjonarne Studium Metodologii Badań Naukowych na Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Aktualnie jest uczestnikiem studiów podyplomowych na kierunku Rolnictwo.

W Wyższej Szkole Bezpieczeństwa pracuje od stycznia 2015 roku. Do września 2016 roku kierowała dziekanatem. Od października 2016 roku była prodziekanem a następnie dziekanem Wydziału.

Zainteresowania naukowe i zawodowe dotyczą następujących obszarów: bezpieczeństwo w żywności i żywieniu, psychologia żywienia i odżywiania się, zaburzenia odżywiania, bezpieczeństwo i higiena pracy.

Prywatnie miłośniczka zwierząt, podróżowania oraz wszelkiej aktywności na świeżym powietrzu, a od niedawna miłośniczka sportów ekstremalnych oraz biegania. W wolnych chwilach czyta literaturę opartą na faktach oraz zajmuje się rękodziełem.

Publikacje:

  1. Walentynowicz A., Badanie zawartości polichlorowanych bifenyli w wybranych produktach rynkowych, W: Bezpieczeństwo zdrowotne, ujęcie interdyscyplinarne. Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu – szanse i zagrożenia”, t. 2, Pod redakcją: Marek H., Zduniak A., Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa w Poznaniu, 2015, 97-112.
  2. Walentynowicz A., Percepcja konsumencka jakości słodyczy o obniżonej kaloryczności w latach 2011-2016, W: Bezpieczeństwo zdrowotne, ujęcie interdyscyplinarne. Bezpieczeństwo w perspektywie następnych pokoleń – zdrowe życie, dorastanie i starzenie się t. 2, Pod redakcją: Mruczyk K., Pytliński A., Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa w Poznaniu, 2016, 89-106.
  3. Walentynowicz A., Majchrzak N., Marek H., Kultura pokoju. Kultura relacji z perspektywy środowisk, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa w Poznaniu, 2017. 2017
  4. Walentynowicz A., Zjawisko karoshi (śmierć z przepracowania) jako skrajny wymiar pracoholizmu, Przegląd Naukowo-Metodyczny. Edukacja dla Bezpieczeństwa, 2019, 2, 419-425.

Konferencje:

  1. II Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Kultura pokoju. Kultura relacji z perspektywy środowisk” (2017 r.) – członek komitetu organizacyjnego.
  2. III Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Kultura pokoju. Kultura dialogu. Dialog w kulturze” (2018 r.) członek komitetu organizacyjnego – członek komitetu organizacyjnego.
  3. Międzynarodowa Naukowo-Praktyczna Konferencja Studencka pt. „Potencjał badawczy i inicjatywa młodzieżowa w warunkach innowacyjnego rozwoju społeczeństwa (2018 r. – Polesk) – członek komitetu organizacyjnego.
  4. VII Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Bezpieczeństwo zdrowotne – ujęcie interdyscyplinarne. Edukacja zdrowotna, profilaktyka zdrowotna i promocja zdrowia” (2019 r.) – członek komitetu organizacyjnego.
  5. IV Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Kultura pokoju. Kultura sieci” (2019 r.). – zastępca przewodniczącej komitetu organizacyjnego.
  6. V Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Kultura pokoju. Kultura słowa” (2020 r.). – przewodnicząca komitetu organizacyjnego.
  7. II Międzynarodowa Naukowo-Praktyczna Konferencja Studencka „Innowacyjne myślenie i naukowe poszukiwanie młodzieży studenckiej w procesie modernizacji nowoczesnego systemu edukacji” (2019 r. – Polesk) – członek komitetu naukowego.

Wygłoszone referaty:

  1. Percepcja konsumencka jakości słodyczy o obniżonej kaloryczności w latach 2011-2016 (2016 r.) – III Międzynarodowa Konferencja Naukowa Bezpieczeństwo Zdrowotne  – ujęcie interdyscyplinarne pt. „Bezpieczeństwo w perspektywie następnych pokoleń – zdrowe życie, dorastanie i starzenie się”
  2. Zjawisko karoshi skrajnym efektem pracoholizmu (2017 r.) – IV Międzynarodowa Konferencja Naukowa Bezpieczeństwo Zdrowotne – ujęcie interdyscyplinarne pt. „Rozpoznanie, profilaktyka, i leczenie uzależnień jako element polityki prozdrowotnej”
  3. Znaczenie mowy ciała w budowaniu relacji międzyludzkich (2017 r.) – II Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Kultura Pokoju” pt. „Kultura relacji z perspektywy środowisk”
  4. Światowy terroryzm a zagrożenie ekologiczne (2017 r.) – XIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Edukacja dla bezpieczeństwa” pt. „Terroryzm – społeczne zagrożenie i edukacyjne wyzwanie”