Specjalność: Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
OPIS I PERSPEKTYWY ZAWODOWE
Dlaczego warto wybrać specjalność: Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności?
Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności to nowoczesna specjalność studiów, która koncentruje się na zapewnieniu wysokiej jakości oraz bezpieczeństwa żywności dostarczanej do szerokiego grona konsumentów. Jest to dziedzina, która łączy w sobie zarządzanie, technologie żywnościowe, kwestie zdrowotne oraz regulacje prawne dotyczące produkcji i dystrybucji żywności.
Jako absolwent tej specjalności zdobędziesz m.in. wiedzę z zakresu norm i standardów jakościowych, audytu i oceny jakości żywności oraz procedur bezpieczeństwa żywnościowego. Rozwiniesz umiejętności analizy danych, identyfikacji zagrożeń oraz planowania i wdrażania strategii poprawy jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych. Będziesz przygotowany do pracy w obszarze o rosnącym znaczeniu i zapotrzebowaniu na specjalistów zapewnianiających konsumentom bezpieczeństwo i wysoką jakości produktów spożywczych na rynku lokalnym, państwowym i globalnym.
Praca w obszarze Zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności pozwoli Ci na aktywny udział w procesach doskonalenia i wdrażania innowacji w przemyśle spożywczym. Da Ci także szansę do tworzenia bezpiecznych i wysokiej jakości produktów spożywczych, co ma istotne znaczenie dla zdrowia i satysfakcji konsumentów. Jeśli więc tematyka bezpieczeństwa żywności jest Ci bliska, a w przyszłości chciałbyś zajmować się tworzeniem strategii bezpiecznego zarządzania żywnością oraz kontrolowaniem i edukowaniem innych w tym zakresie – ta specjalność na pewno będzie odpowiadać Twoim zainteresowaniom i aspiracjom zawodowym!
Dlaczego ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM I JAKOŚCIĄ ŻYWNOŚCI?
ZDOBĘDZIESZ SZEROKĄ WIEDZĘ Z ZAKRESU:
- metod i technik oceny jakości żywności, w tym analiz chemicznych, sensorycznych i fizycznych, które pozwalają na określenie składu, wartości odżywczej, świeżości i innych parametrów jakościowych,
- procesów metabolicznych zachodzących w organizmie człowieka w odpowiedzi na spożywanie różnych składników odżywczych oraz ich wpływu na zdrowie i funkcjonowanie organizmu,
- mikroorganizmów obecnych w żywności, ich wpływu na bezpieczeństwo żywności oraz metody zapobiegania zanieczyszczeniom mikrobiologicznym i przechowywania żywności w sposób zapobiegający zatruciom pokarmowym,
- planowania, organizacji, kontrolowania i kierowania działaniami w obszarze żywienia i przemysłu spożywczego,
- technik oceny sensorycznej żywności, takich jak testy organoleptyczne, analiza smaku, zapachu, tekstury i wyglądu, które pozwalają na ocenę akceptowalności i preferencji konsumentów,
- identyfikacji, oceny, monitorowania i zarządzania różnymi rodzajami ryzyka związanego z żywnością, w tym ryzykiem mikrobiologicznym, chemicznym, fizycznym i alergicznymi,
- alergenów występujących w żywności, mechanizmów alergii pokarmowej oraz strategii żywieniowych i produktów dla osób z alergiami pokarmowymi, w tym diagnozowania i eliminowania alergenów z diety,
- koncepcji i zastosowania żywności funkcjonalnej, która ma dodatkowe korzyści zdrowotne dla konsumentów, oraz żywności wygodnej, dostosowanej do szybkiego przygotowania i spożycia w dynamicznym trybie życia.
TWOJE UMIEJĘTNOŚCI obejmą zdolność do:
- stosowania różnych technik i metod analizy jakości żywności, interpretacji wyników badań laboratoryjnych oraz oceny zgodności z normami i standardami jakościowymi,
- interpretacji wartości odżywczych składników pokarmowych oraz ich wpływu na zdrowie i funkcjonowanie organizmu,
- identyfikacji mikroorganizmów w żywności,
- oceny zagrożeń mikrobiologicznych oraz stosowania technik zapobiegających zakażeniom,
- planowania i organizacji pracy w zespole,
- efektywnej komunikacji, podejmowania decyzji, rozwiązywania problemów oraz wykorzystywania narzędzi zarządzania w kontekście branży spożywczej,
- przeprowadzania testów sensorycznych, analizy wyników, interpretacji opinii konsumentów oraz wykorzystania informacji sensorycznych do doskonalenia jakości produktów spożywczych,
- identyfikacji potencjalnych zagrożeń, oceny ryzyka, opracowania planów zarządzania ryzykiem, monitorowania działań zapobiegawczych oraz reagowania na sytuacje kryzysowe,
- tworzenia diet eliminacyjnych, selekcji bezpiecznych składników, edukacji pacjentów dotyczącej zapobiegania alergiom i właściwego postępowania w przypadku reakcji alergicznych,
- projektowania i opracowywania żywności o dodatkowych właściwościach zdrowotnych, takich jak żywność funkcjonalna, oraz tworzenia produktów dostosowanych do potrzeb szybkiego i łatwego spożycia, np. produkty “na wynos” czy gotowe dania.
Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności i co dalej?
Absolwenci specjalności Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności realizowanej w ramach kierunku bezpieczeństwo zdrowotne są przygotowani do pracy:
- jako kierownicy ds. jakości zarządzający działami kontroli jakości i nadzorujący procesy produkcyjne;
- jako inspektorzy sanitarni, zdobyte umiejętności pozwalają im na skuteczne przeprowadzanie kontroli sanitarnych, ocenę ryzyka zdrowotnego i monitorowanie zgodności z przepisami sanitarnymi w zakładach produkcyjnych i punktach sprzedaży,
- jako koordynatorzy systemów HACCP specjalizujący się w wdrażaniu i utrzymaniu systemów, które zapewniają bezpieczeństwo żywności poprzez identyfikację i kontrolę zagrożeń w procesach produkcyjnych,
- jako analitycy ds. bezpieczeństwa żywności interpretujący dane dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności oraz wyniki badań laboratoryjnych a także monitorujący parametry jakościowe produktów spożywczych;
- jako doradcy ds. audytów i certyfikacji, którzy pomagają firmom w procesie uzyskiwania certyfikatów i audytów związanych z bezpieczeństwem i jakością żywności oraz przygotowują dokumentację i prowadzą szkolenia dla pracowników;
- jako specjaliści ds. norm i standardów, którzy śledzą zmiany w przepisach i normach dotyczących bezpieczeństwa i jakości żywności a następnie dostosowują procedury i systemy zarządzania do obowiązujących standardów;
- jako konsultanci ds. procesów produkcyjnych, którzy udzielają wsparcia firmom w optymalizacji procesów produkcyjnych pod kątem zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktów żywnościowych;
- jako menadżerowie ds. zdrowia publicznego, którzy pracują na rzecz promocji zdrowia publicznego poprzez świadczenie usług doradczych, edukacyjnych i nadzorczych w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności dla społeczności lokalnych lub sektora publicznego.
- jako nauczyciele w szkołach zawodowych zajmujących się kształceniem kadry odpowiedzialnej za zabezpieczenie systemów jakości żywności.
Wyżej wymienione stanowiska Absolwenci mogą obejmować zarówno w sektorze publicznym jak i prywatnym.
Uwaga: Stanowiska pracy zajmowane w instytucjach oświatowych wymagają posiadania kwalifikacji pedagogicznych.
AKTUALNOŚCI Z POZNANIA: